Mijn gedachtes over Android 4.0 ICS

Door zakkenjongen op woensdag 19 oktober 2011 07:45 - Reacties (4)
Categorie: Impressions, Views: 4.670

Hallo allemaal,

Deze tweede blogpost is niet helemaal zoals ik had gepland, maar ik kan het niet laten om even commentaar te leveren op de presentatie van Google en Samsung van vannacht. Helaas is het me niet gelukt om het live te volgen, was me een veel te rottige tijd, maar ik heb een liveblog gelezen (achteraf) en heb de belangrijkste stukken van de presentatie gekeken. Zo kan ik mijn mening toch goed formuleren.

Zoals jullie je misschien nog kunnen herinneren heb ik een hoop smartphones in een korte tijd gehad, daardoor kon ik ook de verschillende OS'en goed vergelijken (daar zal ik later nog een uitgebreid stuk over schrijven).

Android was een fijn systeem om te gebruiken, maar naar mijn mening had het 2 grote gebreken. Deze waren als volgt:

1. Uniformiteit
2. Soepelheid


Laat ik eerst even een uitleg geven.
1. Android gaf me als eerste altijd de indruk dat het een beetje een samenstelling is van verschillende ideeŽn en uitvoeringen ervan, om het maar bot te zeggen: alsof het een aantal third-party apps waren die wel werkten in combinatie met elkaar, maar niet het gevoel gaven van een geheel. Zo waren de achtergronden en kleurcombinaties in vanilla Android in verschillende apps niet gelijk, alles was anders ingedeeld, sommige opties zaten niet waar je ze verwachtte uit ervaring van andere functies van het OS etc. Iedereen die Android heeft gebruikt kan dit waarschijnlijk wel herkennen, en dan heb ik het nog steeds over de 'stock' Android builds, want HTC loste dit probleem bijvoorbeeld op met Sense, en zo heb je nog andere fabrikanten die hun eigen UI eroverheen gooiden. Android miste gewoon de integratie van alles in 1 geheel.

2. Verder, de soepelheid dus. Je kunt het draaien en keren hoe je wilt, je kunt verschillende argumenten gebruiken, maar voor mij was Android altijd laggy en choppy, en in het opzicht van performance erg slecht geprogrammeerd. Het is natuurlijk belachelijk dat iOS op een 3GS met een 600Mhz processor en verouderde "GPU" beter kan lopen dan een sterke LG Optimus 2x met een damn dual-core 1Ghz processor en Tegra grafische chip? En dan heb ik het over het UI, want natuurlijk merk je bij de 3GS ook vertraging, maar alleen bij processor-intensieve dingen (bijvoorbeeld een app openen). Bij Android merkte ik altijd kleine vertragingen, al was het bij het scrollen door de homescreens, applijst, of contacten. Natuurlijk kun je dit verminderen tot een minimum met LauncherPro of iets dergelijks, maar we hebben het nu over software van Google zelf (niet te verwaarlozen dat je echt heel erg je best moet doen als je alles zo wilt krijgen dat je niks meer merkt van de vertragingen). En dan kunnen ze wel adverteren met fantastische live wallpapers en andere eye-candy, maar als het niet zo mooi loopt als iOS of Windows Phone 7 kunnen ze beter focussen op de optimalisatie van het systeem.


Als deze twee problemen opgelost zouden worden, dan zou ik Android misschien weer als mijn favoriet kunnen noemen. Echter, dit is niet helemaal het geval. Hoe staat het er nu dus voor?

1. Uniformiteit is nu helemaal voltooid. Het systeem ziet eruit zoals een volwassen systeem eruit hoort te zien, en dat wil zeggen: consistentie en integratie van alle functies met en in elkaar. Er is een thema gekozen voor de hele UI en daar wordt ook aan gehouden. En het ziet er ook nog eens heel slick uit, prachtig dus.

2. De soepelheid. Tja, tot nu toe heb ik gemengde gevoelens. Er is zogenaamd hardware acceleratie toegevoegd en verplicht, maar ik zie in dit filmpje toch een beetje nog de oude kwaaltjes: http://www.engadget.com/2...ng-galaxy-nexus-hands-on/
Het wordt natuurlijk steeds beter, maar ik krijg het gevoel dat Android op dit gebied gewoon in het beginsel slecht is ontworpen. Je ziet bijvoorbeeld dat het kantelen van het scherm niet helemaal lekker gaat. Het kan ook aan de camera liggen, aan het feit dat het een hele vroege versie is etc. Laten we dat maar hopen. Van de andere kant is dit echter een helemaal schone en nieuwe installatie van Android, wat nou als je het volgooit met je eigen content? Want mijn "Androids" begonnen pas echt langzaam te worden na verloop van tijd.


Om het allemaal samen te vatten, ik ben erg enthousiast over IceCreamSandwich, maar ik maak me ook zorgen. Echte reviews of een eigen hands-on (als dat zou lukken zou het wel echt briljant zijn :P) zullen het wijzen.

Volgende: Mobieltjesverslaving? 10-'11 Mobieltjesverslaving?

Reacties


Door Tweakers user mcsluis, woensdag 19 oktober 2011 09:58

En je commentaar op android (icecream) baseer je enkel op het filmpje, en niet op eigen ervaring..? Beetje onzinnig dus op daar conclusies aan te verbinden..

[Reactie gewijzigd op woensdag 19 oktober 2011 10:00]


Door Tweakers user zakkenjongen, woensdag 19 oktober 2011 10:07

mcsluis schreef op woensdag 19 oktober 2011 @ 09:58:
En je commentaar op android (icecream) baseer je enkel op het filmpje, en niet op eigen ervaring..? Beetje onzinnig dus op daar conclusies aan te verbinden..
Nou sorry hoor, ik was niet uitgenodigd om vannacht te komen kijken :P Het is een eerste indruk gebaseerd op de presentatie en een hands-on filmpje ja. Verder geef ik ook duidelijk aan wat ik tot nu toe van Android vond en dat ik pas een echt oordeel kan vellen als ik hem zelf kan zien. Het zijn trouwens ook gedachtes, die kan ik ook nergens op baseren. Ik geef geen review of zo.

[Reactie gewijzigd op woensdag 19 oktober 2011 10:08]


Door Tweakers user TIGER79, woensdag 19 oktober 2011 12:22

En dan heb ik het over het UI, want natuurlijk merk je bij de 3GS ook vertraging, maar alleen bij processor-intensieve dingen (bijvoorbeeld een app openen). Bij Android merkte ik altijd kleine vertragingen, al was het bij het scrollen door de homescreens, applijst, of contacten.
laat dat nou net toevallig ook processor-intensieve dingen zijn bij Android, deze gebruikt namelijk voor het renderen van de UI juist de processor ipv de GPU...

Door Tweakers user Chris7, woensdag 19 oktober 2011 17:05

Dat de UI er mooi uitziet is wel leuk, maar in de praktijk zie je daar waarschijnlijk alleen op de Galaxy Nexus wat van. HTC, Samsung, Motorola, LG, SE en alle andere fabrikanten leggen allemaal hun eigen interface over Android. Dus op het gebied van uniformiteit is er tussen toestellen nog heel veel te doen.
Ik zou de reviews van o.a. Tweakers.net afwachten, dan kun je zien in hoeverre jouw 'gedachtes' waar zijn.

Reageren is niet meer mogelijk