Mijn gedachtes over Android 4.0 ICS

Door zakkenjongen op woensdag 19 oktober 2011 07:45 - Reacties (4)
Categorie: Impressions, Views: 4.961

Hallo allemaal,

Deze tweede blogpost is niet helemaal zoals ik had gepland, maar ik kan het niet laten om even commentaar te leveren op de presentatie van Google en Samsung van vannacht. Helaas is het me niet gelukt om het live te volgen, was me een veel te rottige tijd, maar ik heb een liveblog gelezen (achteraf) en heb de belangrijkste stukken van de presentatie gekeken. Zo kan ik mijn mening toch goed formuleren.

Zoals jullie je misschien nog kunnen herinneren heb ik een hoop smartphones in een korte tijd gehad, daardoor kon ik ook de verschillende OS'en goed vergelijken (daar zal ik later nog een uitgebreid stuk over schrijven).

Android was een fijn systeem om te gebruiken, maar naar mijn mening had het 2 grote gebreken. Deze waren als volgt:

1. Uniformiteit
2. Soepelheid


Laat ik eerst even een uitleg geven.
1. Android gaf me als eerste altijd de indruk dat het een beetje een samenstelling is van verschillende ideeën en uitvoeringen ervan, om het maar bot te zeggen: alsof het een aantal third-party apps waren die wel werkten in combinatie met elkaar, maar niet het gevoel gaven van een geheel. Zo waren de achtergronden en kleurcombinaties in vanilla Android in verschillende apps niet gelijk, alles was anders ingedeeld, sommige opties zaten niet waar je ze verwachtte uit ervaring van andere functies van het OS etc. Iedereen die Android heeft gebruikt kan dit waarschijnlijk wel herkennen, en dan heb ik het nog steeds over de 'stock' Android builds, want HTC loste dit probleem bijvoorbeeld op met Sense, en zo heb je nog andere fabrikanten die hun eigen UI eroverheen gooiden. Android miste gewoon de integratie van alles in 1 geheel.

2. Verder, de soepelheid dus. Je kunt het draaien en keren hoe je wilt, je kunt verschillende argumenten gebruiken, maar voor mij was Android altijd laggy en choppy, en in het opzicht van performance erg slecht geprogrammeerd. Het is natuurlijk belachelijk dat iOS op een 3GS met een 600Mhz processor en verouderde "GPU" beter kan lopen dan een sterke LG Optimus 2x met een damn dual-core 1Ghz processor en Tegra grafische chip? En dan heb ik het over het UI, want natuurlijk merk je bij de 3GS ook vertraging, maar alleen bij processor-intensieve dingen (bijvoorbeeld een app openen). Bij Android merkte ik altijd kleine vertragingen, al was het bij het scrollen door de homescreens, applijst, of contacten. Natuurlijk kun je dit verminderen tot een minimum met LauncherPro of iets dergelijks, maar we hebben het nu over software van Google zelf (niet te verwaarlozen dat je echt heel erg je best moet doen als je alles zo wilt krijgen dat je niks meer merkt van de vertragingen). En dan kunnen ze wel adverteren met fantastische live wallpapers en andere eye-candy, maar als het niet zo mooi loopt als iOS of Windows Phone 7 kunnen ze beter focussen op de optimalisatie van het systeem.


Als deze twee problemen opgelost zouden worden, dan zou ik Android misschien weer als mijn favoriet kunnen noemen. Echter, dit is niet helemaal het geval. Hoe staat het er nu dus voor?

1. Uniformiteit is nu helemaal voltooid. Het systeem ziet eruit zoals een volwassen systeem eruit hoort te zien, en dat wil zeggen: consistentie en integratie van alle functies met en in elkaar. Er is een thema gekozen voor de hele UI en daar wordt ook aan gehouden. En het ziet er ook nog eens heel slick uit, prachtig dus.

2. De soepelheid. Tja, tot nu toe heb ik gemengde gevoelens. Er is zogenaamd hardware acceleratie toegevoegd en verplicht, maar ik zie in dit filmpje toch een beetje nog de oude kwaaltjes: http://www.engadget.com/2...ng-galaxy-nexus-hands-on/
Het wordt natuurlijk steeds beter, maar ik krijg het gevoel dat Android op dit gebied gewoon in het beginsel slecht is ontworpen. Je ziet bijvoorbeeld dat het kantelen van het scherm niet helemaal lekker gaat. Het kan ook aan de camera liggen, aan het feit dat het een hele vroege versie is etc. Laten we dat maar hopen. Van de andere kant is dit echter een helemaal schone en nieuwe installatie van Android, wat nou als je het volgooit met je eigen content? Want mijn "Androids" begonnen pas echt langzaam te worden na verloop van tijd.


Om het allemaal samen te vatten, ik ben erg enthousiast over IceCreamSandwich, maar ik maak me ook zorgen. Echte reviews of een eigen hands-on (als dat zou lukken zou het wel echt briljant zijn :P) zullen het wijzen.

Mobieltjesverslaving?

Door zakkenjongen op maandag 17 oktober 2011 21:23 - Reacties (46)
Categorie: The History, Views: 9.592

Hallo allemaal!

Mijn naam is Michal en ik ben sinds anderhalf jaar verslaafd aan het wisselen van telefoon. Ook al bevalt een smartphone me ongelofelijk goed kan ik het niet langer dan 2-3 maanden uithouden met het toestel. Die 2-3 maanden zijn overigens erg optimistisch, want tot nu toe is 3 maanden mijn max geweest (sinds anderhalf jaar) en daarna nooit meer dan 2 maanden volgehouden. Dankzij deze verslaving heb ik veel kennis over mobiele besturingssystemen (als normale gebruiker en als echte Tweaker) en de prijzen van toestellen.

In deze eerste blog wilde ik een beetje aankondigen wat jullie kunnen verwachten. Natuurlijk korte impressies/minireviews van toestellen die ik net binnen krijg, maar vooral vergelijkingen tussen de verschillende mobiele OS'en en de opvallende dingen in het dagelijks gebruik. Natuurlijk is dit voor vele fanboys een erg gevoelig punt, daarom zal ik alles zo objectief mogelijk proberen te belichten.

Vandaag heb ik een hele tijd gedacht over welke toestellen ik ooit heb gehad. Dat is niet helemaal gelukt, want ik heb het gevoel dat ik een hoop oversla, maar bij deze dan toch een poging tot het maken van een complete lijst:

1. Het begon allemaal met een HTC Hero (februari 2010)
2. Welke ik na 3 maanden gebruik omruilde voor een iPhone 2G met bijbetaling
3. Een maand later was deze verkocht aan een vriend en liep ik vrolijk rond met een iPhone 3G
4. Dit bleek een fijn toestel te zijn, maar ik kon het geld wel gebruiken. Een tijdje rondgelopen met mijn oude Samsung U600
5. Ik geloof dat ik toen een Xperia X1 had aangeschaft..
6. Maar deze was een vreselijke miskoop, na een paar weken omgeruild voor een Sony Ericsson W995
7. De W995 was prima, maar ik had toch behoefte aan een smartphone. De specs van de Wave waren zeer aantrekkelijk! Zeer goede camera had deze trouwens.
8. Bada is me toch een rot systeem, Android begon aan me te knagen dus na 2 maanden werd het tijd voor een HTC Legend
9. Daar heb ik goede herinneringen aan, maar de Motorola Droid was erg aantrekkelijk met zijn qwerty-toetsenbord
10. Vanaf dit moment ging het erg snel. De Droid had als laatste zijn dienst trouw een aantal maanden gedaan. Werd het gebrek aan Gingerbread toch zat op een gegeven moment en ging naar een HTC HD2
11. Wat een briljant toestel! Zoveel verschillende ROMs gedraaid, heerlijk. Toch te groot en clunky, dus omgeruild voor mijn pa's HTC Desire
12. Werkte super, niks aan op te merken, maar mijn verslaving won. Geruild voor een HTC Trophy 7
13. Hmm, zonder Mango toch wel beperkt dat Windows Phone 7, miste vooral een Nederlands toetsenbord. Terug naar de HTC HD2
14. Palm Pre uitgeprobeerd, pokkeding, neeeext
15. Hmm, nu ben ik aan het twijfelen. Volgens mij had ik nog iets voor de 3GS, maar dat kan ik me niet herinneren. De iPhone 3GS dus, super fijn!
16. iPhone was fijn, maar ik werd toch gek van de batterij. Kon het amper een dag volhouden met mijn gebruik. Ik heb de Samsung Wave nog een kans gegeven
17. Die kans duurde ongeveer 2 weken want ik herinnerde me weer alles wat ik haatte aan Bada. Zo ongeveer alles dus :+ Nokia N8 aangeschaft dan maar, had Whatsapp wat mijn prioriteit was en verder een HDMI out etc. Erg goed featurewise.
18. En nu zijn we hier, oktober 2011. Mijn N8 is vandaag verkocht omdat ik bij een vriend Windows Phone 7 Mango zag en het was werkelijk super. Vandaag dus gekocht via MP: Samsung Omnia 7!

Dit is zo ongeveer de verslaving het afgelopen halfjaar gegaan. In het volgende blog kunnen jullie dus een impressie van de Omnia verwachten, en wie weet wat de volgende maand brengt! Op mijn verlanglijstje staan in ieder geval nog de Nexus Prime (duuhh), de Galaxy S1 of 2 en de iPhone 4(s).

Herkennen jullie deze verslaving, hebben jullie een eigen aparte mobielgeschiedenis, of willen jullie feedback geven op mijn blog? Laat je horen in de reacties!